Información básica
> título de la actividad: Metodologies Participatives per a la Transició Agroecològica
> organización que lo imparte: Escola Agrària de Manresa (EAM)
> temáticas: agroecología; soberanía alimentaria; desarrollo rural
> modalidad de formación: presencial
> tipo de formación: titulación propia
> duración y carga lectiva: 6 semanas / 30 horas en 7 sesiones, los miércoles de 16h a 20:15h
> lugar de realización: Manresa (Barcelona)
> lengua de docencia: catalán
> última edición: —
> próxima edición: del 29 de octubre al 10 de diciembre de 2014
> + info: [folleto]
Presentación del curso (en catalán)
El concepte de Transició Agroecològica fa referència als processos de generació de sostenibilitat que es promouen per mitjà de la posada en valor dels recursos agropecuaris locals, des d’una perspectiva integral. Aquests processos de transició es concreten en transformacions que tenen lloc a diferents escales.
A nivell de finca es concreten en l’adopció del model de producció agroecològic; a nivell de societat local en reactivar, dignificar i fer viable el sector primari; a nivell de societat major en la transició cap a un sistema agroalimentari basat en els principis i els valors de la Sobirania Alimentària.
La necessitat de posar en marxa en l’àmbit català processos locals de Transició Agroecològica ens porta a reflexionar sobre quina és la situació actual, i com podem actuar per transformar-la. És en aquest punt on les metodologies participatives esdevenen una eina fonamental, doncs permeten crear espais de deliberació col·lectiva i implicar a la diversitat d’agents del territori en la promoció dels processos de transició esmentats.
Els objectius del curs són:
- Conèixer les fases que constitueixen els processos de Transició Agroecològica i algunes de les dinàmiques i tècniques que permeten fomentar la participació en cada una d’elles.
- Treballar criteris sobre els diferents punts clau que afecten la producció agroecològica i sobre aspectes ambientals de l’entorn rural.