Información básica
> título de la actividad: Jornades de Sobirania Alimentària: Sembrant alternatives a la universitat
> organización que lo imparte: Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
> temáticas: soberanía alimentaia; agroecología
> modalidad de formación: presencial
> tipo de formación: actividad reconocida con créditos de libre elección
> duración y carga lectiva: 3 días / 2 ECTS (UAB) o 1 ECTS (UPC/UB) (mínimo 15 horas de asistencia)
> lugar de realización: Barcelona
> lengua de docencia: catalán
> última edición: —
> próxima edición: 15, 16 y 17 de abril de 2015
Presentación del curso (en catalán)
Un espai per aprendre, debatre i reflexionar sobre els models agroalimentaris, la sobirania alimentària com a proposta transformadora i el paper de la universitat en la promoció de paradigmes de desenvolupament sostenibles
Des de fa més de 15 anys, enfront dels problemes de la fam i la pobresa rural, un paradigma està trencant amb les mirades clàssiques i les falses solucions: la sobirania alimentària. Des d’una perspectiva llaurada per la pròpia pagesia, la sobirania alimentària ha resituat l’alimentació com un dret que s’aconsegueix en la mesura que es tingui un accés just i equitatiu als recursos productius. Doncs la terra, l’aigua o les llavors han estat segrestades sota el control de poders econòmics com les multinacionals de l’alimentació o els bancs d’inversions.
Aquestes jornades tenen el propòsit de barrejar veus i rostres per presentar la necessitat, als nostres territoris i a nivell global, d’aconseguir aquesta sobirania, definida com el dret dels pobles a decidir les seves pròpies polítiques agràries i alimentàries -què mengem, com ho produïm i com ho comercialitzem-, incorporant criteris de producció ecològica i prioritzant el comerç a escala local.
Les visions de l’àmbit de la sobirania alimentària es complementaran amb d’altres propostes igualment crítiques amb els models de desenvolupament, producció i consum dominants i que fan aportacions de gran interès per a la construcció de sistemes de vida més justos i sostenibles: l’economia solidària, l’ecologia política, el decreixement o el consum responsable. Durant les jornades es debatrà, a més, sobre el paper de la universitat com a promotora del coneixement entorn a la sobirania alimentària en la seva activitat docent i de recerca.
Tot plegat es farà mitjançant xerrades, taules rodones, tallers, un mercat d’idees i ungeocatching sobre la ruta dels agronegocis a Barcelona, amb la participació de professorat universitari, joves investigadors/es i membres d’organitzacions socials i del sector rural.